Stikstofbanden kunnen juist ook iets sneller lekken, en ook iets warmer worden dan luchtbanden. at zit als volgt:
Stikstof-moleculen hebben een kinetische diameter van 364 picometer, zuurstof van 0,346 picometer. (Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Kinetic_diameter) Dat maakt alleen een groot verschil als de band heel toevallig alleen maar kiertjes heeft met een breedte daar net tussenin. Echter de diameter van elk kiertjes zal tijdens het ronddraaien van de band steeds veranderen, dus in de praktijk zal het zeer weinig uitmaken. Het omgekeerde zal ook waar zijn: Als een kiertje door het ronddraaien plotseling groter wordt, dan wordt stikstof sneller naar buiten geduwd, immers, het stikstofmolekuul is 14 procent lichter, en komt dus sneller op gang als er zich plotseling een uitgang voordoet. Mocht een van deze twee effecten meetbaar resultaat opleveren, dan hadden we al lang meetresultaten gezien waarbij luchtbanden direct na vullen, en een half jaar later zijn nagemeten op zuurstofpercentage en stikstofpercentage.
Het argument dat stikstofbanden minder heet worden: Afkoelen door lucht gaat evenredig met de beweging van die lucht. Die luchtsnelheid is buiten de band veel hoger dan in de band, omdat de lucht in de band gewoon meedraait en dus ten opzichte van de band vrijwel stilstaat. De banden koelen bij gewoon snelwegrijden daardoor voor 95 tot 98 % af door contact met het wegdek en vooral door de rijwind. Afkoelen via de binnenlucht is dus maar 2 tot 5 % van de totale afkoeling. Alleen als je bij hoge snelheid veel zeer krappe bochten maakt, en als een idioot remt en optrekt, gaat de lucht in de band ook echt bewegen, en gaat die band dus ook meetbaar via de binnenlucht afkoelen richting je velg. Het verschil tussen de afkoel-capaciteit van stikstof en (zuivere) zuurstof is 34 procent, het verschil met buitenlucht is dus maar 21 % van 34 %, dus het verschil gaat over 21 % van 34 % van die laatste 2 tot 5 %. Het verschil is daarmee (als je geen Max Verstappe heet) minder dan 1 procent. Maakt dus helemaal niks uit.
Behalve dat bij gewone auto's de velg thermisch niet geïsoleerd is van de remschijven. Daardoor: Als je veel remt, verwarmt de remschijf de velg, vaak tot veel hogere temperaturen dan de band. En dan is die zuurstof juist een (heel klein) voordeel: De band wordt dan iets minder opgewarmd door de warmte uit de remschijven.
Kortom: Als je het nauwkeurig gaat nameten, zou het kunnen dat gewone lucht juist ietsie pietsie minder snel weglekt. En dan zal waarschijnlijk blijken dat de luchtband bij een sportauto bij veel remmen juist ietsie pietsie minder heet wordt dan een stikstofband.
Alles wat ze in de autoracerij doen, proberen ze ook aan alle automobilisten te verkopen. Dat is de enige reden waarom het op deze manier bestaat. Maar niet alles heeft ook een positief effect op het 'gewone' asfalt. Soms in tegendeel.