Door Gast op zondag, 10 november 2013
Posted in Banden & Velgen
Antwoorden 17
Likes 0
Weergaven 2.9K
Stemmen 0
Afgelopen week heb ik een set gebruikte (marktplaats) vredesteijn winterbanden gemonteerd onder mn aygo. Setje met velg overgenomen, een jaar onder een c1 gestaan en geen zichtbare slijtage. Nu merkte ik gisteren dat de auto iets naar rechts trekt op de snelweg, niet heel veel maar moet net een beetje tegensturen. Zou dit aan de banden liggen of moet ik de bug misschien laten uitlijnen? Of nog iets anders natuurlijk? En hoe kan ik evt iets vaststellen/uittesten?
Het verhaal van de koordlagen komt uit de tijd dat diagonaalbanden gebruikelijk waren. Is dus die doos Het cuppen komt van latere jaren, door moderne constructies van wielophanging. Geeft gezoem, dacht ik. Heeft TS allemaal niets aan... Mijn insteek is dat één van de wielen niet goed op de naaf getrokken is met het vastzetten: draai de bouten met de hand aan. om de beurt, terwijl je 'het wiel heen en weer wiebelt'. Je kunt de wielen overigens één voor één uitsluiten door na elke wielwissel eerst proefrit te maken op hetzelfde traject. Is wel even werk, maar eenvoudig voor doe-het-zelver te doen. Dan weet je welk wiel probleem oplevert.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Houden we het wel gezellig. Ik zou gewoon naar een garage of bandenboer gaan, kost mischien wat maar weet je wel wat er aan de hand is. En kost je minder rubber, want als je door blijft rijden slijten ze waarschijnlijk niet zoals het hoort.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
[quote author=Otto link=topic=13518.msg269785#msg269785 date=1384116789] Met alle respect... Je verwerpt mijn reactie zonder onderbouwing en komt met een vraag over koordlagen in de flank van een radiaalband ??? Die heeft een radiaalband daar niet. Onderbouw dan eens op de goede manier waarom je een band niet mag wisselen tussen links en rechts(de niet richting gebonden band, dat heeft met de opbouw van het profiel te maken), er zijn fabrikanten die het juist aanbevelen. En geen koordlagen in de flank, ik zou maar eens gaan kijken hoe een band er uitziet en hoe een band word gebouwd, koordlagen komen diagonaal te liggen van hiel naar hiel, dus zitten ze wel degelijk in de wang, wel zitten er minder in de wang als op het loopvlak.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
In de flank zit alleen maar rubber, geen koordlagen? Ik probeer mijn verhaal juist wél te onderbouwen, met argumentaties wat er gebeurt tijdens het optrekken en afremmen. Dan worden de banden tangentieel in tegengestelde richting belast ! En dus de vraag aan jou: wat is het argument ertegen? Overigens ben ik niet de enige die hier zó over denkt. Zie de reactie van Pugje hierboven. Groet, JW
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
@JW Ik vind het jammer dat je mijn verhaal afdoet als een verhaal uit de oude doos :-\ Je hoeft het niets eens met mij te zijn, maar ik zou het leuk vinden als je met onderbouwing komt Dat er in de praktijk dingen gedaan worden die theoretisch niet kunnen of verstandig zijn is een hele andere discussie. Deze discussie ging ook niet over banden die gecupt zijn. Je vraagt in je reactie over welke koordlagen ik het heb, van de flank of loopvlak ??? Met alle respect... Je verwerpt mijn reactie zonder onderbouwing en komt met een vraag over koordlagen in de flank van een radiaalband ??? Die heeft een radiaalband daar niet.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Nu zijn de vredesteins richting gebonden dus gaat dat niet op, maar richting gebonden banden kun je ook goed houden door regelmatig te wisselen tussen voor en achter. Bugje heeft redelijk last van cuppende achterbandjes dus is het sowieso al aan te raden om het te doen, mate van cuppen ligt ook aan het soort band en de vredesteintjes zijn daar wat gevoeliger voor, op dat C5 forum zal je ook wel merken dat de Michelin banden er minder last van hebben dan de Dunlop en Good Years. En niet richting gebonden banden moet je eigenlijk altijd kruislings wisselen, is de beste manier en wie dat verhaal in de wereld heeft geholpen dat dat niet mag, heeft er volgens mij meer mee te maken dat ze dan in het begin iets sneller slijten omdat het profiel iets scheef is afgesleten waardoor de band eigenlijk ip puntjes loopt ipv een vlak profiel, weet effe niet hoe ik dit het beste kan uitleggen.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
@ Otto, Het verhaal dat je de draairichting van banden die niet draairichting gebonden zijn, niet mag omkeren komt uit een oude doos. En volgens mij komt het van bandenfabrikanten die graag nieuwe banden verkopen ipv proberen van op zich nog goede banden die gecupt zijn nog iets te maken. Cuppen komt heel veel voor bij banden, met name bij de achterwielen. Als dat optreedt krijg je heel onaangename rijgeluiden, die je kunt verhelpen door de banden links rechts te wisselen. Op het C5 Forum is te lezen dat dit dé remedie is voor dit probleem, ik doe het zelf ook. Al heeeeel lang, met goed resultaat. Dat die koordlagen zich zó zouden gaan zetten is ook niet logisch. Bij een voorwiel aangedreven auto worden de voorbanden in beide richtingen tangentieel belast, resp bij het remmen en optrekken. Datzelfde heb je bij een achterwiel aangedreven auto met de achterwielen. Bij niet aangedreven wielen heb je ook tangentiële krachten in beide richtingen, door de rolweerstand in de ene, en met remmen in de andere richting. Hoe zouden die koordlagen zich dan in één richting kunnen zetten? En over welke koordlagen gaat het dan, die van de flank of onder het loopvlak? Groet, JW
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Bedankt voor uitgebreide reactie trouwens :-) wel handig om alles op een rijtje te hebben
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Vredesteijn snowtrac 3 2 winters oud. Ik heb zoals gezegd links en rechts niet gewisseld weet dat dat niet kan/mag maar wel voor achter. Bandenspanning zou goed moeten zijn iig volgens de pomp bij t tankstation. Profiel is nu voor 2x8mm achter 2x6mm. Geen zichtbare vreemde slijtage Zal morgen ook de zomerbanden eens checken op scheve slijtage om iitlijning uit te sluiten.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Balanceren (onbalans) heeft in de regel niets te maken met het naar een kant trekken met rijden. Wanneer de wielen (opnieuw) gebalanceerd moeten worden heeft dit te maken met onbalans / trillen. Als de auto voordat je wisselde van banden niet naar een kant trok zou ik in eerste instantie niet laten uitlijnen. Mits je in de tussentijd niet een stoepje oid heb geraakt met een te hoge snelheid Met uitlijnen worden de wielen zo “gelijnd” dat ze tijdens het rijden exact rechtuit staan. Dat zou goed zijn als je auto dus voor de wissel goed spoorde. De oorzaak moet hier gezocht worden in de door jouw gekochte banden. De bandenspanning is hier al genoemd. Dat is het eerste punt ter controle. Murcielaygo geeft al aan om te kijken of de banden evt een draairichting hebben. Zijn de banden gemerkt op welke plek ze onder de auto hebben gezeten bij de vorige eigenaar? Een band die links heeft gezeten mag in principe nooit meer rechts onder een auto komen. Dit staat los van een evt draairichting. Dit heeft te maken met de opbouw (koordlagen) van de band. Deze koordlagen gaan liggen / vormen hoe de band draait, gedraaid heeft. Wanneer dit omgekeerd wordt heeft dit negatieve gevolgen voor eigenschappen en veiligheid. Ze moeten dan namelijk opnieuw gaan liggen / vormen. ter informatie wanneer een band fabriekaf een (verplichte) draairichting heeft is dit vanwege het profiel en/of de koordlagen die alvast op een bepaalde manier voorgelegd zijn. Voor achter wisselen kan vanuit technisch oogpunt wel en kan wellicht het verkeerd sporen oplossen. Echter slijtagepatronen voor achter zijn verschillend en het kan zijn dat je daardoor tijdelijk iets oplost maar uiteindelijk van de regen in de drup valt. Dit hoeft echter niet en het is het proberen waard. Welke banden heb je gekocht? Vermeld het merk en type eens als je wilt. btw: hoe zijn de profieldieptes? Wanneer bijvoorbeeld LV 6mm profiel hebt en RV 4mm zit er een verschil in rolweerstand en trekt de auto naar een kant. Dus kijk eens of LV en RV ongeveer gelijk profiel hebben en LA en RA gelijk.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Met het wisselen voor/achter kun je de uitlijning uitsluiten (of niet); trekt de auto niet meer; banden. Trekt 'ie nog wel? Uitlijning...
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Wel draairichtinggevoelig ja. Ik heb voor en achter gewisseld tov hoe de vorige eigenaar er mee gereden heeft. Wel links en rechts gelijk gehouden ivm die draairichting. Denk je dat dat kan schelen Jan? Met zomerbanden was t namelijk in orde dus dan klopt mn uitlijning zou ik zeggen.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Zijn het draairichtingsgevoelige banden? Wissel dan voor en achter per kant eens om. Check trouwens sowieso maar of ze er goed op liggen...
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Ja de bandjes hadden wel wat lucht nodig dus heb ze allemaal op 2.5 gezet
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Ik neem aan dat je de bandenspanning ook gecontroleerd hebt?
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Volgens mij moet je je auto even laten uitlijnen. Tenminste dat is mijn ervaring .
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Heb je de banden laten balanceren, voordat je ze er onder hebt gezet ? Ik zou eerst daar mee beginnen, om te kunnen uitsluiten. Als het dan steeds trekt, is de kans groot dat je moet laten uitlijnen.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
View Full Post