Door Gast op vrijdag, 27 november 2015
Antwoorden 21
Likes 0
Weergaven 2.3K
Stemmen 0
De afgelopen week is me met het koude weer opgevallen dat de achterruitverwarming van m'n Aygo uit 2007 nauwelijks iets doet. Pas na twintig minuten kreeg ik het idee dat er wat effect te zien was rondom de lijntjes, maar ik weet niet eens of ik dat goed gezien heb. Aan de onderkant van de ruit begint het ontwasemen als eerst, maar of dat normaal is of dat dat komt omdat de verwarming daar wel werkt, is mij niet bekend. Vanmiddag ben ik maar eens gaan meten: aan beide kanten de stekkertjes losgehaald en de weerstand gemeten; 40 ohm vond ik vrij hoog, De wet van Ohm leert me dat er bij twaalf volt dan ongeveer 0.3 ampère zou lopen, wat klopt met m'n tweede meting (de motor liep niet). Al met al is 3.6 watt (twaalf volt * 0.3 ampère) natuurlijk niet veel. Ik zie echter aan de contactpunten of aan het element zelf geen opvallende zaken; geen corrosie of onderbroken sporen. Hebben jullie enig idee wat hier gaande is? Als het niet anders is zal ik bij Liba Cars langs moeten gaan voor een nieuwe achterruit. Met vriendelijke groet, Jeroen
Nog niet in m'n eigen auto, maar we hebben de ruit op de donorauto getest door de verwarming aan te zetten en tegen de ruit te hijgen; al na een minuut zie je de lijntjes om de banen verschijnen.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Mooi opgelost! Al kunnen testen ook?
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Inmiddels langsgeweest bij Bas Boer van Liba Cars. Voor 100 euro een nieuwe ruit gekregen tegen inruil van m'n oude ruit. Hij heeft ze direct omgewisseld. Ze schijnen overigens vrij zeldzaam te zijn voor Aygo's omdat nieuwe ruiten behoorlijk wat kosten en die van Citroën en Peugeot nieuw veel goedkoper zijn. Naast de markt voor schadeauto's, zijn ze ook vrij gewild omdat de achterruitverwarming de geest heeft gegeven. Gelukkig had ie er nog precies 1 liggen waarbij de verwarming het wel doet :-)
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
[quote author=vlietmansje link=topic=15923.msg304582#msg304582 date=1448869842] Misschien dat **** kan achterhalen wat er mee gebeurd is (verkocht of verwijderd na bepaalde tijd). Die advertentie is verwijderd ivm de "looptijd" van een advertentie. Ik weet ook niet meer wie dat topic had gepost. Maar een gevraagd topic is eenvoudig te openen.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Poosje geleden heeft er een achterruit en twee zijruitjes te koop gestaan in de verkooprubriek van dit forum. Misschien dat **** kan achterhalen wat er mee gebeurd is (verkocht of verwijderd na bepaalde tijd). Anders LIBA cars proberen?
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Als het echt zoveel sporen zijn zou ik de ruit vervangen. Ik heb succes gehad met die lijm op mijn Escort, vele jaren geleden, op de 3e poging. IIG wel "fijn" dat nu duidelijk is wat er mis is.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Andere ruit, niet afdoende te repareren. Niet meer aan de binnenkant schoonmaken, is erg kwetsbaar. Als het niet anders kan alleen met de draden mee vegen, niet dwars.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Ik ben inmiddels wat beter gaan meten, o.a. met lopende motor. Het is erg slecht te zien, maar er blijken toch hele kleine onderbrekingen te zijn van de sporen; ik kwam er pas achter toen het mij opviel dat er ineens geen spanning meer staat op de meeste sporen, naar mate het vordert vanaf de plus-kant. Opvallend genoeg zitten de onderbrekingen niet allemaal in één lijn, maar op de onderste na, zijn ze wel allemaal door. Mocht iemand de oorzaak kennen dan hoor ik die graag. Ik begrijp dat twee mogelijkheden zijn om dit op te lossen: door middel van electrolijm de onderbrekingen aan elkaar maken of een andere achterruit plaatsen. Kan iemand mij inzicht verschaffen in de betrouwbaarheid van de eerste oplossing? Ik heb vernomen dat de kans vrij aanwezig is dat een gerepareerd spoor opnieuw doorbrandt. Gezien de vrij prijzige lijm wil ik overwegen een andere ruit te plaatsen. Dat is an sich niet goedkoper, maar wellicht op de lange termijn wel. Het glas kent overigens wat krassen, dus dat zou wellicht sowieso een verbetering zijn. Jeroen
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Klopt bijna helemaal; de verwarming doet het voor 20 minuten. Werkt echt razendsnel en de verwarmde spiegels... Heerlijk! Maar we wijken af :-)
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
[quote author=Murcielaygo link=topic=15923.msg304546#msg304546 date=1448703107] ...bij mijn Picanto de achterruitverwarming enkel aan kan als de motor loopt... Volgens mij schakelt de verwarming ook automatisch uit als je de motor afzet (en na 10 minuten gebruik bij draaiende motor ook). Bij opnieuw starten gaat de verwarming niet vanzelf aan. Moet je opnieuw schakelaar bedienen. Leuk ding, zo'n stroomtang! Kun je dus de laadstroom van de dynamo meten, bv na koude start en alle verbruikers (achterruitverwarming, aanjager, ruitenwissers, verlichting en remlichten) ingeschakeld. Gauw gerekend kom je op 15+15+15+10+2=57A, plus laden van verbruikte stroom van startmotor. 60A?
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
De draadjes zijn niet veel meer dan heel dunne koperdraadjes die OP het glas liggen. JW merkt terecht op dat ze kwetsbaar zijn, de contacten overigens ook: die willen nog wel eens losbreken. En weer vast solderen kan je je ruit kosten weet ik uit ervaring... Maar in principe kun je dus op elk draadje meten, dat is ook de procedure om een breuk te vinden: langs de hele lengte meten, heb je ineens spanning dan ben je de breuk gepasseerd en kun je 'm evt. met geleidende lijm (met opgelost zilver erin) proberen te fixen. Maar omdat bij jou de gehele ruit slecht lijkt te werken zou ik toch in eerste instantie de aansluitingen verdenken. Een defecte draad zie je vrijwel meteen; die blijft beslagen.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Uiteraard zijn die geleidend, het zijn in feite "weerstanden" Pas trouwens wel op met dat meten, die opgedampte "weerstanden" zijn kwetsbaar, doe dat dus heeeeel voorzichtig. Groet, JW
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Zijn die lijntjes geleidend dan? Ik was er tot op heden vanuit gegaan dat dat niet zo is, maar heb er ook geen meetpennen tegenaan gehouden.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Omdat ik nu nieuwsgierig werd heb ik zojuist aan de oude Fiesta (1997) van mijn vader ook nog eens gemeten; 13.8V aan de accu, 12.7V aan het element, 3.7A verbruik... Je zou eens kunnen kijken of de afzonderlijke draadjes nog goed zijn; tussen het midden van de individuele draad en massa moet je ongeveer de halve voedingsspanning meten...
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Bedankt voor de meting, ik zal het vanavond nog even proberen met lopende motor. Ik ben benieuwd of het verschil maakt.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Dus als je je accu wild testen moet je vooral je achterruit verwarming even aan zetten na het starten Mooie meting Jan.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Die meting heb ik net voor je gedaan, met voor mij onverwachte resultaten... Ten eerste heb ik nu geleerd dat bij mijn Picanto de achterruitverwarming enkel aan kan als de motor loopt. Spanning aan de accu is dan 14.3V, op de verwarming zelf meet ik dan 13.5V, dus een verlies van slechts 0.8V op de tussenliggende bedrading en schakelingen. Omdat ik de luxe van een stroomtang heb ik die natuurlijk gebruikt, dan hoeft er niks los: [img width=450 height=600]http://wouw88.home.xs4all.nl/picanto/IMG_4302.jpg[/img] Je ziet het goed: 14.85A! Aan 13,5V is dat dus een vermogen van 200W Als ik meet aan de accu blijkt ok dat de dynamo hier geen enkele moeite mee heeft: zowel met de achterruitverwarming in- als uitgeschakeld blijft er 1.7A aan laadstroom de accu IN lopen Weerstand heb ik niet gemeten, maar zou teruggerekend dus op slechts zo'n 0.9 ohm liggen! Nu is dit een Picanto en geen drieling, maar dan nog mag je hieruit wel concluderen dat jouw 0.3A / 40 ohm veel teveel is...
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Tweede meting niet gezien, mijn excuses. Ik moet vandaag nog wat doen aan mijn Picanto, als ik eraan denk zal ik die ook eens meten...
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Dat is ook waarom ik de tweede meting deed; ik heb de stroom gemeten en die kwam overeen met de stroom die er in theorie moest lopen: 0.3 ampère. Om het e.e.a. te verifiëren ben ik zojuist nog even naar buiten gelopen. Zowel met als zonder de draadjes aangesloten op de verwarming is de spanning daarop 11.9 volt. De connectie met de verwarming lijkt goed; ik heb de spanning gemeten op de koperen lipjes zelf. Bedankt voor de hulp tot zo ver!
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Je kunt volgens mij niet zomaar de weerstand meten van een verwarmingselement en daar een vermogen aan hangen; de weerstand van het element kan namelijk veranderen onder invloed van de werking. Meet voor de grap ook maar eens een 10W lampje. Aan 12V verbruikt dat ongeveer 0,8A, de weerstand is dus IN BEDRIJF circa 14 omh. Maar als je bij een koele lamp meet is de weerstand minder dan 1 ohm. Zet de verwarming eens aan en meet dan de spanning tussen de connectors. Is die niet gewoon te laag? Een achterruitverwarming verbruikt naar mijn weten ongeveer 30 tot 50W, maar dat haal je met een te lage spanning natuurlijk niet.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
View Full Post