Door Gast op zondag, 16 november 2014
Antwoorden 9
Likes 0
Weergaven 1.7K
Stemmen 0
Het wordt vroeger donker en dus meende ik laatst dimlicht in te schakelen. Dat was lang geleden en plots verkeerde ik in onzekerheid of ik wel dimlicht op had, of grootlicht en ik heb geen behoefte aan een bekeuring. Er brandde een blauw lampje op het dashbord en bij mijn vroegere wagen, een Peugeot Partner, betekende dit: grootlicht. Thuis de handleiding geraadpleegd waar op pag. 44 staat: stand 3: Dim-/grootlicht. Maar welke van de twee is het nou? Ik weet wel dat je de handle naar je toe kunt trekken om een groot licht "signaal" te geven. Maar hoe kun je groot licht continu inschakelen? m.v.g.
Grote verschillen in verlichting tussen auto/fietsers/handwagens/paard-en wagen gaven destijds motivatie voor het voeren van stadslichten. Er was ook geen apk, dus de meeste dimlichten stonden bovendien verkeerd afgesteld. Tegenwoordig komt hetzelfde probleem (grote verschillen) weer terug met de xenon ed. Alle voertuigen zouden vergelijkbare verlichting moeten voeren, maar daar is de commercie niet in geïnteresseerd, helaas.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Ook in Frankrijk was het destijds: bij binnenrijden van de stad moesten stadslichten gebruikt worden, dimlicht was verboden. Ik ben er toen een keer voor aangehouden. Gelukkig had men consideratie met me en kreeg ik geen bekeuring Groet, JW
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Vroeger stond in Utrecht onder aan de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal een rond waarschuwingspaneel dat 's avonds ging branden: 'STADSLICHTEN'. Destijds (eerste helft jaren zestig) vond men dimlicht binnen de bebouwde kom kennelijk ongewenst, maar misschien was het lichtbeeld ook niet zo goed als tegenwoordig.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Stadslicht wordt ook wel parkeer licht genoemd en bij sommige auto's kan je dat letterlijk per kant inschakelen als je ergens in het donker staat geparkeerd. Het stadslicht werkt dan als markeringsverlichting zodat je auto beter zichtbaar is voor aankomend verkeer. Maar ik weet zeker dat de werking van je lichtschakelaar compleet is beschreven in je instructieboekje dus lees dat eens goed door. Verder kan ik je aanraden om ook in het donker op bijv. een industrieterrein alle verlichtingsmogelijkheden eens goed te bekijken en de verschillen te ontdekken. Bekijk de verlichting dan ook eens van een afstand zodat je ziet wat tegenliggers zien als je ze tegemoet rijden e.d.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Vroeger mocht dat dus. In de stad... Tegenwoordig mag je het alleen voeren als licht miet verplicht is. En als parkeerlicht. Maar in het donker dus niet. Maar dat is logisch, want je ziet er niks mee...
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Ik heb dacht ik 'ns gehoord dat rijden met alleen stadslicht verboden is (in Nederland). Dus de vraag dient zich aan: wat is het doel van stadslicht eigenlijk? m.v.g.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Even voor de zekerheid -omdat ik dit vaak fout zie gaan- je hebt DRIE soorten licht die je kunt inschakelen. Draai je de linker hendel 1 klik naar voren dan gaat je stadslicht aan. Op dat moment licht de kachelbak en dashboardverlichting ook op. Nog een klik erbij en het dimlicht gaat aan, aangeduid met een groen koplampje met lichtstralen OMLAAG op je dashboard. Trek je de linker hendel naar je toe dan kun je een lichtsignaal geven met grootlicht. Op dat moment gaat er een blauw koplampje branden met de lichtstralen horizontaal. Stond je dimlicht op dat moment aan dan gaat het groene verklikkerlichtje uit. Wil je langdurig grootlicht dan druk je de hendel van je af. Hij vergrendelt nu, moet je terug naar dimlicht dan trek je hem terug naar de ruststand. Stadslicht is dus GEEN dimlicht en dimlicht is NIET grootlicht, veel mensen maken die fout. Bij moderne auto's waarbij het dashboard oplicht is het nog erger, daarbij denken mensen vaak dat ze al stadslicht voeren, dus draaien ze 1 klik door en denken dan dimlicht te voeren...
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Met dank voor de snelle reactie. Uiteraard is grootlicht hinderlijk voor tegenliggers, vandaar dat ik ook precies wilde weten hoe dit werkt. vriendelijke groeten,
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Dan moet je de hendel van je af drukken. Tip: doe hem er wel af als er een tegenligger aan komt. Is heel irritant om zo'n weggebruiker tegen te komen.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
View Full Post