Door Gast op dinsdag, 09 december 2014
Antwoorden 31
Likes 0
Weergaven 2.7K
Stemmen 0
Hallo, Sinds twee weken rijd ik een 107 uit 2008 , welke is geimporteerd is uit Tsjechië, als ik het contact aan doe , gaat ook het dimlicht aan terwijl de schakelaar op OFF staat . Zal dit normaal zijn in het land van herkomst of is er wat kapot ? wie heeft een idee ? grtn Rob
Nee hoor, het is hartstikke duidelijk. En niet makkelijk te omzeilen. Ook niet belangrijk lijkt mij; DRL is een veligheidsitem, ook in deze vorm.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Langzaamaan wordt het verhaal wat duidelijker........ ???
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Jouw verhaal over de werking van mijn verlichting klopt precies hoor, want groot licht kan alleen aan als de schakelaar op dimlicht staat . ik kan wel met het groot licht seinen als de schakelaar op OFF staat . (en mijn automatische dimlicht dus brand)
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Ten eerste vind ik jouw referentie aan "gedimd grootlicht" nogal verwarrend. Stadslicht gaat gelijk met de achterlichten aan. Dimlicht is de koplamp, omlaag gericht (Low Beams in het Engels) Grootlicht is de koplamp, maar dan recht vooruit gericht, ook wel High Beams. Bij de auto van RobD gaan de Dimlichten aan (op vol vermogen weet ik inmiddels) zodra hij de motor start op een signaaltje vanaf de dynamo. Wanneer hij het stadslicht inschakelt gaan de dimlichten uit en de stadslichten + achterlichten e.d. aan. De schakelaar nog 1 stap doordraaien laat de stadslichten en achterlichten aan en schakelt de dimlichten in. En wanneer je dan de hendel van je af of naar je toe beweegt gaat het grootlicht aan. [member=17906]RobD[/member] er IS een kans dat als je de draad vanaf de dynamo naar het RL-relais losmaakt dat de DRL-functie van de dimlichten dan vervalt. Maar zonder de auto bij de hand kan ik dat niet met zekerheid zeggen en ik weet nog steeds niet waar het RL-relais zit... De verlichting anders bedraden gaat echt niet lukken, want ik ben er inmiddels achter dat zelfs het omschakelen tussen dim- en grootlicht via een specifiek relais gaat dat op zijn beurt ook weer geschakeld is vanuit het RL-relais.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Bedoelt de TS nu dat zijn stads-/parkeerlichten aangaan of zijn (ge)dim(dgroot)licht? Tegenwoordig zie je veel op de weg dat men het stadslicht aanzet om zo mee te doen met de DRL, maar dat is mijn inziens onjuist omdat een stadslicht een veel lagere lichtopbrengst heeft dan DRL en men gedimd groot licht ofwel het 'normale' licht zou moeten voeren. Dat bij de TS het gedimd groot licht aangaat is naar mijn mening niets mis mee, want dat heeft Volvo tenslotte ook altijd gehad. Maar als bij de TS het stadslicht aangaat is naar mijn mening onjuist, omdat deze verlichting al heel lang achterhaald is en feitelijk alleen nog aan dient te worden gezet bij het parkeren op een donker stuk weg. Vandaar de benaming parkeerlicht. Verwarring alom.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Het gast hier over dimlichten als DRL. Dat lijkt me dan duidelijk waar ik het over heb...
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
[quote author=Murcielaygo link=topic=15004.msg293411#msg293411 date=1418583416] Even een correctie Rick; bij dit systeem branden de lampen van het dimlicht (of grootlicht, dat weet ik zo niet) daadwerkelijk gedimd, dus op verminderd electrisch vermogen! Welk systeem bedoel je dan nu?
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Even een correctie Rick; bij dit systeem branden de lampen van het dimlicht (of grootlicht, dat weet ik zo niet) daadwerkelijk gedimd, dus op verminderd electrisch vermogen!
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
De welbekende 'spraakverwarring'. Tegenwoordig bestaan drie soorten verlichting, te weten stadslicht of parkeerlicht, gedimd groot licht (de normale verlichting) en groot licht. Bij jou zal gedimd groot licht automatisch aan gaan. Op zich ben ik hier wel een groot voorstander van, omdat hierbij in tegenstelling tot dagrijverlichting wél de achterverlichting ook aan gaat, zodat bij minder verlichte omstandingheden zoals een zwaar bewolkte dag ook de achterzijde verlicht is.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Nou jongens , bedankt voor jullie moeite !! ik laat het lekker zo , misschien is het inderdaad wel veiliger dus dat is dan wel weer een voordeel. maar mijn automatische dimlicht is geen gedimd dimlicht hoor . wel zal ik eerdaags de lampjes vervangen door die philips lampjes want de opbrengst is niet veel nu , mischien hebben ze hun branduurtjes al gehad. hoi hoi Rob
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Zon of bewolkt, licht of donker, ik schakel altijd direct mijn verlichting in bij wegrijden! Het gaat er natuurlijk niet om om zelf beter te zien, maar om beter gezien te worden. Zeker op 2-baanswegen, waar ik graag een tegenligger zie die zijn verlichting aan heeft. Als mij dat een setje lampen per jaar zou kosten dan so be it. In de ene auto reed ik jaren met een lampje, ik rijd zo'n 35k per jaar, in de andere auto moest ik minimaal een keer per jaar een of twee lampjes (laten) vervangen.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
In de Xantia gebruikte ik de Philips H4 Premium http://www.autoheadlightbulbs.co.uk/sites/default/files/imagecache/product_full/h4%20premium.JPG , die geeft behoorlijk wat meer licht dan de standaard H4. En is voor een redelijke prijs te koop. Zo'n setje heb ik nog liggen, die gaat dezer dagen in het C-Eendje. De levensduur er van is redelijk, met de Xantia reed ik zo'n 25 kkm/jr, daarin gingen ze dan een jaar of 3 mee. Groet, JW
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Ik meen (zou even beter door de schema's moeten) dat de dimlichten gedimd branden als DRL. Dan slijten ze dus ook minder hard. Vroeger reed ik ook bijna altijd met dimlicht aan (op mijn auto's zonder DRL). Gemiddeld kostte me dat iedere anderhalf jaar een set lampjes bij 25.000km/jaar. Grappig genoeg heb ik verder nooit andere lampen stuk gehad. Alleen maar koplampen. Wel ooit Blue Vision van Philips geprobeerd. Mooi licht, maar duur. En na twee keer na vier maanden vervangen nooit meer gedaan...
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Mijn partner rijdt altijd met dimlicht. Levensduur ongeveer 35.000 km. Bij een gemiddelde snelheid van 35km komt dat op 1000 branduren, kan dan aardig kloppen?
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Het enige nadeel is dan dat die dimlichten snel aan vervanging toe zullen zijn. Gelukkig is het uitwisselen van een paar H4's geen lastige klus bij de Bug Groet, JW
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Ik moest even zoeken, maar het is ingewikkelder dan ik dacht. Sowieso heb ik helaas niet 1 schema waarop alles duidelijk is weergegeven. Daarom heb ik de diverse schema's die ik heb bekeken en ben tot de conclusie gekomen dat je dit systeem niet zomaar kunt uitschakelen. Standaard hebben de koplampen voeding en schakelt de massa. Maar de standslichten schakelen in de voeding. Bij jouw uitvoering schakelen de koplampen in de voeding via het dagrijlichtrelais, maar worden OOK de stadslichten geschakeld via het dagrijlichtrelais. En om dat relais een signaaltje te geven schakelt jouw schakelaar op de stuurkolom niet de voeding naar de stadslichten, maar een stuurstroom via massa. Zonder alle info en zonder dit zelf bij de hand te hebben denk ik dus dat als je het dagrijlichtrelais verwijdert ook de stadslichten het niet meer doen... Misschien dat er iets te doen is met de verbindingen naar het relais, maar ik weet niet waar het zit en weet niet eens hoveel aansluitingen het heeft: niet ieder schema toont alle aansluitingen. In het ene zie ik 3 draden, in een ander 4, maar de nummering gaat zelfs door tot 9... En als klap op de vuurpijl zijn ook een aantal aansluitingen in/naar je verklikkerlichtjes anders door de andere voeding/schakeling. Mijn advies? Gewoon zo laten. Het kan geen kwaad, het is alleen wat anders dan we hier gewend zijn...
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
dat klinkt hoopgevend , met een bedradingsschema komen we wel verder.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Ik heb de gegevens niet bij de hand, maar ik weet dat er uitvoeringen zijn met gedimd dimlicht, idd voor landen als Zweden. En dat is hardwarematig; het is zelfs zo dat bij deze drielingen de koplampen ineens in de VOEDING geschakeld zijn ipv in de massa, zoals bij de standaard uitvoeringen. Ik kan dit weekend waarschijnlijk mijn info er wel op naslaan, misschien is er een relais of module te verwijderen om dit uit te schakelen.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Standaard gaat bij hem het dimlicht branden zodra het contact wordt aangezet en de lichtschakelaar staat dan op OFF. Zodra je de schakelaar dan verdraait heb je de normale standen van de schakelaar dus de eerste schakelstand is dan stadslicht en de volgende stand is dimlicht.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
[quote author=RobD link=topic=15004.msg293289#msg293289 date=1418155652] ....De dagrijverlichting is bij mij gewoon mijn het dimlicht en ik kan het niet uitzetten , wel naar stadslicht natuurlijk.... Hoe doe je dát dan?
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
View Full Post