Door Gast op dinsdag, 17 december 2013
Antwoorden 5
Likes 0
Weergaven 1.6K
Stemmen 0
Beste forumhelden en elektrotoppers! Bij deze heb ik jullie expertise nodig en wil ik gebruik maken van jullie vakbekwaamheid! Ik heb namelijk een nieuwe update. Instapverlichting. Met een ongewenst effect. Namelijk het volgende Als ik aan de rechter zijde (passagierszijde) de deur open gaat mijn instapverlichting links aan. Wat er is aangepast op dit moment mbt de deuren en verlichting: Deurschakelaar bij geplaatst rechterdeur. Direct aangesloten op de schakelaar links. En een binnenlichtvertrager van Anton. Daarbij heb ik nu onder in de rechter en linker deur een lampje gemaakt. Rechts zit aangesloten op de rode en witte kabel in de a stijl links. Links zou ik daar ook bij doen maar dan reageren de deurlampem zoiezo alle 2 tegelijk. En dat wil ik niet. Hoe kan ik dit oplossen.? Ik gokte dat ik dus voor rechts een aparte bedrading moet gaan aanleggen ofzo? In ieder geval iets dat links en rechts wel met het midden communiceren maar niet met elkaar. En ik heb de spullen klaar liggen voor een binnenlicht voor achterin het hemeltje. Deurschakelaars lichtunits en kabels zijn allemaal aanwezig. Deze wil ik dan laten reageren op de achterdeuren en de bestuurders deur. Maar dus niet op de rechter voor deur. Hoe moet ik dit allemaal aan gaan sluiten Het is misschien niet duidelijk of omslachtig uitgelegd maar ik hoop dat iemand er wijs uit wordt. Bijvoorbaad dank voor het meedenken!.
Thanks voor het mee denken iedereen en anton ik neem contact met je op! Heb stiekem nog wat vragen voor je
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Als je de verlichting gewoon blijft schakelen met de deur schakelaars, en met een diode er tussen voor de aparte instap verlichting. Moet dat geen problemen geven. Normaal staat er altijd 12v op de draad naar de licht unit, als je de deur opent word deze naar massa getrokken door de schakelaar. Op de binnen verlichting print zit hiervoor een weerstand, die deze (zwevende) spanning op de draad zet Zolang die 12v niet te laag word zal de binnen verlichting niet aan gaan. Maar dat zal niet snel gebeuren, omdat je schakelt via massa. Wat eventueel ook nog kan, is je verlichting voor de achterbank te koppelen aan de bestaande lichtunit. Dan gaat deze mee branden, en ook langzaam uit, voorkeur is wel led verlichting. Wat je dan nodig hebt is een draad naar de bestaande unit, en een constante plus. Hoe je dat dan aansluit op de bestaande lichtunit kan ik je dan wel vertellen Of je komt even langs dan soldeer ik er wel een draadje aan, je weet waar ik woon.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Ik heb dat ook gehad met de led-verlichting toen ik mijn deurpinnen verving en dat werkt prima met die diodes
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Wat jij wilt kan. Inderdaad door het aanpassen van de bedrading. Je hebt soweso twee diodes nodig en je zult de draden iets anders moeten aansluiten, OOK die van de originele schakelaar. Trek vanaf de deurschakelaar rechts een draad naar voren. Tak deze af naar de massa van je instaplicht. (+12V is permanent) Die aftakking zit dan achter je schoppaneel. Zet "boven" die aftakking 1 van je diodes, met de kathode (streepje) aan de kant van de aftakking. De andere kant van de diode leg je door de A-stijl naar je binnenlichtje en splits je in op de RODE draad. Van de deurschakelaar links zoek je de draad op in de kabelboom achter het schoppaneel, uit mijn hoofd is dat een ROZE draad. Na een dubbelcheck tak je deze draad af naar de massa van je deurlichtje. (ook hier is +12V permanent). Knip dan "boven" de aftakking de draad door en zet hier ook een diode met de streep aan de kant van de aftakking. Als het goed is ben je nu al klaar. Heb je moeite met het opzoeken van de roze draad dan kun je de diode ook "boven" de bestaande aftakking van de bestaande bedrading in de A-stijl zetten, met de kathode (streep) aan de kant van de aftakking (beneden dus). Klein bijkomend voordeel is dat dan de lichtpiep OOK enkel op de bestuurdersdeur zal afgaan... [quote author=gerian link=topic=13661.msg272216#msg272216 date=1387318791] En de binnenlichtvertrager kun je dan bij beide (ik ken deze vertrager niet) maar tussen de gedeelde plus zetten, ik heb alleen geen idee hoe deze gaat reageren met wisselende weerstanden e.d De vertrager van Anton zit geïntegreerd in het binnenlichtje. Anton zal zelf het definitieve antword moeten geven, maar ik verwacht dat deze modificatie geen invloed heeft op de tijden omdat gewerkt is met een PIC en de deurcontacten enkel een trigger geven. Er zijn dus geen ontladende condensatortjes ofzo... En door de constructie van zijn vertrager zullen de deurlichtjes ook niet meevertragen, mooi meegenomen!
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
[quote author=db-jasper link=topic=13661.msg272210#msg272210 date=1387317017] Deurschakelaar bij geplaatst rechterdeur. Direct aangesloten op de schakelaar links. En een binnenlichtvertrager van Anton. Daarbij heb ik nu onder in de rechter en linker deur een lampje gemaakt. Rechts zit aangesloten op de rode en witte kabel in de a stijl links. Links zou ik daar ook bij doen maar dan reageren de deurlampem zoiezo alle 2 tegelijk. En dat wil ik niet. Bijvoorbaad dank voor het meedenken!. Het is inderdaad omslachtig... waarom heb je nu precies je kabels van réchts op je linkercontactje aangesloten? Wat in ieder geval sowieso gaat helpen is gewoon een plus en min naar je instapverlichting trekken, en de deurschakelaar hiertussen zetten! En de binnenlichtvertrager kun je dan bij beide (ik ken deze vertrager niet) maar tussen de gedeelde plus zetten , ik heb alleen geen idee hoe deze gaat reageren met wisselende weerstanden e.d Misschien begrijp ik je helemaal verkeerd maar dat hoor ik dan vanzelf wel
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
View Full Post