Door Gast op zondag, 27 februari 2011
Antwoorden 34
Likes 0
Weergaven 7.8K
Stemmen 0
ik wil voor de c1 mn eigen achterlichten gaan bouwen, omdat ik het erg jammer vindt dat er geen aftermarket led units te krijgen zijn voor onze bugjes nu heb ik van mn vorige auto (golf 3) nog de achterlichten met led-units liggen welke ik ga demonteren en ga gebruiken, zodat het ook mooi naar buiten gaat komen en ook veilig is in gebruik qua zichtbaarheid voor andere weggebruikers. gaat hierbij om het remlicht en het normale licht welke met leds zijn uitgevoerd. beide hebben een aparte ba15d fitting, aangezien golf niet het systeem gebruikt als de citybug, welke de rem en normaal licht in 1 lamp heeft zitten. foto van de unit (3 strips is rem (15 leds), 5 strips is het gewone achterlicht(25 leds)): wat ik nu wil doen is het volgende: 1) rem en normale licht tegelijk laten branden (parallel, dus rood bij rood en zwart bij zwart, zodat het voltage 12v blijft) 2) bij remmen alleen het rem-gedeelte feller laten branden (stroom van remlicht alleen aan dit gedeelte bijvoegen) 3) bij knipperlicht het andere gedeelte laten knipperen (knipperlicht alleen aan dit gedeelte toevoegen) nu is mijn vraag: klopt deze manier uberhaupt?? en wanneer ik rem, is de toevoeging van stroom niet teveel voor de leds en weerstanden die bedoeld zijn voor 21w lampjes? volgens mij was bij het gebruik van lampjes zoals in onze bug de normale verlichting 5w en het remmen 21w, dus zou het geen probleem moet zijn lijkt me. maar als het knipperlicht bij de normale verlichting komt, is dit dan ook geen over-kill? vraag me namelijk af of de standaard gebruikte weerstanden niet te zwak zijn..
Ik had een grove berekening gemaakt. Vreemd van die factor 10. Het principe blijft geldig overigens. Meten hoeft niet; de LEDs staan met even veel in serie en krijgen ook dezelfde voedingsspanning. De verhoudingen van de stromen wordt alleen bepaald door de verhoudingen van de weerstanden en de aansluitwijze. Bij het setje van 5 moet de "extra" serieweerstand de stroom van 5 ketens verwerken. Dat is hetzelfde als een "extra" weerstand die 5 keer zo hoog is in serie met elk stripje. Zo (plus een rekenfout...) kwam ik op die verhouding. Maar ik geef toe: proefdraaien is beter!
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
De strips per functie zijn gelijk. Maar er is sowieso al verschil tussen de functies onderling in weerstandswaardes EN bij de 8 strips is er dan in serie met de 8 strips parrallel nog een extra weerstand!
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
eigenlijk moet ik me er weer eens in gaan verdiepen.. heb 3 jaar lang casemodding gedaan en rc-auto's gebouwd. toen zat ik er midden in en deed ik dit in mn slaap nog berekenen :P alleen dat is ook weer 4 jaar geleden (boh wat gaat de tijd toch snel :O) ik ga ff alles nameten en op een rijtje zetten, en dan gaan we eens kijken hoe en wat. en ik denk dat ik uiteindelijk toch langs ga komen jan, aangezien dit niet zo maar een paar draadjes zijn.. achterlichten zijn best belangrijk om werkend te hebben over de opbouw van de strips: de strips zijn toch het zelfde? de stroom komt binnen, er is een weerstand en dan de diode, en dan gaat de stroom parallel naar de leds met nog een weerstand na de 2e led.dus de strips (leds en weerstanden daartussen) zijn identiek aan elkaar
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Dat is de theorie. Maar om die goed toe te passen moet je dus de waardes weten die er daadwerkelijk lopen. Alle berekeningen die Sympa en ik nu doen/gedaan hebben zijn uitgaande van aannames, bijvoorbeeld de aanname dat de rode LEDs een spaningsval van ±1,8V per LED hebben en ook dat de auto met lopende motor daadwerkelijk 14,4V boorspanning geeft. Ik heb vandaag een "electronica-dagje", ds wil er vanmiddag wel even verder naar kijken. Een deel van wat het nu ingewikkeld maakt is dat de diverse strips verschillend van opbouw zijn. Als je nou in de buurt zou wonen zou ik (weer?) zeggen kom maar even langs Overigens, als dit je ingewikkeld lijkt: wat ik nu mee bezig ben/ga wordt NOG lastiger...
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
je weet toch nog niet welke mA er op de leds zit aangezien ik nog niets gemeten heb? ik dacht dat een weerstand op de rem-stroom genoeg zou zijn? als de stroomtoevoer van het normale licht 30% zou zijn van wat de leds aankunnen, en de rem-stroom zou 100% zijn, moet er dus een weerstand tussen die het teveel aan stroom opheft en dan ben je klaar, toch? als de stroom toevoer van standlicht 0.3ma is, rem is 1mA en het max van de leds is 1mA, moet je een weerstand hebben die 0.3mA van de rem-stroom "afhaalt"
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Je verrekent je een factor 10. Dat kun je voorkomen door alles in dezelfde groote op te schrijven. Dus ipv 26mA schrijf je 0,026A. Dat maal 15 is 0,39A ipv jouw 4A. Maar je gaat ervan uit dat LEDs linear dimmen en dat doen ze niet. Daarom zou ik vasthouden aan de bestaande waardes. En er zit nog een kleine rekenfout in: die een weerstand in serie met MEERDERE strips heeft op een andere manier invloed omdat daar meer stroom doorheen vloeit. Daarom is het eigenlijk belangrijk de spanningsval over die weerstand te meten/weten.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
50% en 100% is het niet; die lampjes met dubbele gloeidraad zijn 5 watt en 21 watt. Lampjes met een hoog vermogen hebben ook nog een hoger rendement dan een 5 watt lampje. Het zal eerder 20% en 100% zijn, de normale verhouding. Hoe zou ik het aanpakken? De 5 stripjes hebben elk 180 ohm in serie. 180 / 3 = 60. Dan komt er nog een van 100 ohm in serie op het laatje met die 1N4007. Dus de effectieve serieweerstand is 160 ohm. Als de totale weerstand 5 keer zo hoog is heb je een vijfde van het licht. Dus 4 keer 160 ohm erbij in serie: iets van 640 ohm. MAAR ik vind deze weerstandswaarden wel erg hoog. Er zal dus weinig licht zijn. Even rekenen: de 3 strips hebben 26 mA per LED. Keer 15 LEDs is is dat 4 (ofwel evenveel licht als een enkele LED geeft die niet doorbrandt als je er 4 ampere doorheen jaagt). De 5 strips hebben in elke LED een stroom van 6 mA. Keer 25 LEDs is dat 0.15. Ofwel zoveel licht als een enkele LED met 150 mA. Nu is er OF iets mis met mijn berekening OF er zit nog een ander weerstandje ergens verstopt. Maar een LED met 4 ampere zou 8 watt zijn, en dat is meer licht dan een remlicht-lampje denk ik (een LED heeft een hoger rendement en geeft zelf rood licht wat goed door rode glaasjes komt; van een gloeilamp wordt een deel van het licht weggenomen). Een enkele LED met 150 mA is ongeveer 0,3 watt. Als je heel optimistisch bent is dat ook wel genoeg om een 5 watt lampje te vervangen. Maar zeker geen remlicht! Of zit ik er naast?
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
nou hehe, eindelijk heb ik mn 2e setje c1 achterlichten binnengekregen van de week. vandaag de oranje bolletjes verwisseld voor rode, heb ik mn rode knipperlichten al ook meteen mn meter uitgehaald om alles na te meten en echt werk te maken van dit project. dus ik wil beginnen, meter dood.. ??? dus nog steeds niet gemeten maar wel al flink gerekend en gedaan qua plaatsing van de ledstrips en hoe ik het wil aansluiten op de normale bedrading enz enz. meteen eens even gekeken naar de unit waar de ledstrips inzitten en denk niet dat het er mooi uit gaat zien als ik die ga verzagen enzo, dus ik ga het toch anders doen (en meteen een stuk makkelijker). de 3 strips worden knipperlicht en de 5 strips worden normaal en rem-licht. zal zo snel als mogelijk enven een nieuwe multimeter regelen en alles na meten bij de 5 strips zodat ik met jullie hulp een juiste aansluiting kan bedenken waar het dus in het kort op neer komt, het enige wat berekent moet worden is wat er nodig is om de 5 strips bij normaal licht op 50% te laten branden en bij remmen 100%.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
leuk projectje zo, ik ben benieuwd naar het resultaat!
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
[quote author=mrb link=topic=7672.msg179681#msg179681 date=1305723646]ow haha nou dan rijd er hier een rond met een defecte Nou, ik zeg niet dat het per definitie niet zo is, maar zeker de sstemen met gloeilampen werken meestal met "gewone" duplo-lampjes en dan is het eenvoudiger om de achterlichten aan te laten tussen de knippers in.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
ow haha nou dan rijd er hier een rond met een defecte
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Technisch is bijna alles mogelijk, maar laten knipperen tussen de twee helderheden is waarschijnlijk iets simpeler. De Amerikanen die ik ken knipperen overigens met licht aan ook fel/gedimd ipv aan/uit...
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
heb nog steeds geen tijd gehad om dit te gaan meten.. hopelijk dit weekend wel had wel even een korte gedachte: is het niet makkelijker om de 3 strips die knipperen icm de richtingaanwijzer uit en aan te laten gaan ipv tussen de 2 helderheden te laten wisselen? als ik dan dus rijd met de lichten aan en ik geef linksaf aan, het linker knipperlicht-gedeelte (de 3 strips) aan en uit knippert en de rest (resterende 5 strips en de hele rechter unit) gwn blijft branden? amerikaanse auto's hebben dit ook namelijk, de verlichtings-functie vervalt van de lichtunit die op dat moment als knipperlicht gebruikt word.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Als je zou willen meten met spanning op de lampen wat je aan spanning meet op de voeding, dus tussen de rode en zwarte draad en dan aanvullend de spanning over de verschillende weerstanden (dus de meter aan iedere kant van de weerstand zetten). Op die manier is de stroom door de circuits te berekenen zonder de spanningsval over de LEDs te weten en is ook te bepalen hoe de verschillende helderheden aan te passen zijn. Want wat jij nu wilt vereis eigenlijk dat beide panelen op twee helderheden kunnen oplichten. Je wilt immers ALLES als achterlicht gebruiken (dus dim) en dan één paneel als remlicht en het andere paneel als richtingaanwijzer. En om het niet nodeloos ingewikkeld te maken knippert dus het paneel van 3 strips tussen de twee helderheden op het moment dat je je acterlicht aan hebt icm je richtingaanwijzer.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
ja ik heb een multimeter vrijdag ga ik trouwens aan mn koplampen beginnen dus dan ga ik ook even meten wat je me gaat vragen te meten
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Handige tekeningetjes! Ik ga even nadenken, maar heb al wel een idee. Moet alleen even alles doorrekenen... Heb je een multimeter toevallig?
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
de keiharde feiten de 5-strips: draden komen in de middelste strip binnen, nr3 dus zeg maar. weerstand r1,r2,r4,r5 en r6 hebben als ring-kleuren: bruin,grijs,bruin,goud weerstand r3 heeft bruin zwart bruin goud en zit meteen na de rode draad gesoldeerd meteen achter weerstand r3 zit de 1N4007 diode hierna gaan er draden naar strip 2 en 4, waardoor dus alles parallel geschakelt zit. [img width=800 height=442]http://img816.imageshack.us/img816/5886/achterlicht.png[/img] de 3-strips: zelfde als 5strips alleen zonder weerstand voor de diode kleur-ringen: goud, zwart, groen, bruin [img width=800 height=442]http://img715.imageshack.us/img715/9250/remj.png[/img] en dan wat ik zou willen: achterlicht = 8strips branden remlicht = 5 strips fel branden, 3 strips achterlicht felheid knipperlicht = 3 strips knipperen, 5 strips op achterlicht felheid remmen+knipperlicht = 5 strips fel branden, 3 strips knipperen lijkt mij dus dat ik zoals het nu is, de 5 strips op het remlicht kan aansluiten en de 3 strips op het knipperlicht, en dat ik dan voor het achterlicht een speciale aansluiting moet fabriceren zodat het samen kan?
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Ik zie de info wel verschijnen. En als je wilt kun je ook een keer langskomen, dan kunnen we wat metingen en/of aanpassingen doen op mijn werkbank...
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
zal vanavond even alles opschrijven en de feiten op een rijtje zetten, bedankt alvast voor jullie hulp
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Kun je trouwens de ring-kleuren van alle weerstanden nog even bevestigen? Dan kan ik voor mezelf iig even een basis-scheme van hoe het nu is uittekenen. Is iets handiger met het rekenen en begrijpen van wat je wil/wat kan.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
View Full Post