Door Gast op maandag, 30 augustus 2010
Posted in Motor & Uitlaat
Antwoorden 8
Likes 0
Weergaven 1.4K
Stemmen 0
Deze zomer voor het eerst in de bergen van Oostenrijk gereden, mooie ervaring! Twee dingen die me opvielen... 1. De lange versnellingsbakverhoudingen (die in Nederland voor zuinig rijden zorgen) geven in de afdalingen relatief weinig 'remmen' op de motor. 2. Na enige tijd 'gas los' krijgt de motor helemaal geen benzine meer: als je bij lange afdalingen beetje gas bij wil geven pakt de motor niet lekker op. Is er een mogelijkheid deze voorziening uit te schakelen, bv door een zekering te trekken?
[quote author=Murcielaygo link=topic=6489.msg139492#msg139492 date=1283238273] Volgens mij is het zelfs NOG anders; er wordt gekeken of de motor genoeg toeren maakt en als dat zo is ZONDER in te spuiten wordt dat dus niet gedaan. Trap je de koppeling in dan zakken de toeren tot onder het kritische punt en wordt er weer ingespoten om de motor niet af te laten slaan. Bij remmen op de motor drijven de wielen de motor aan en is DAT hetgeen dat de motor op toeren houdt. Er gaat nog steeds lucht door de motor, omdat ook de kleppen blijven openen en sluiten. Het remmende effect kont van het vacuüm achter de gasklep. Meestal zit er ook een soort van bypass langs de klep om te zorgen dat er niets kapot gaat door het ontstaan van dat vacuüm. Stationair moet er immers ook lucht binnen komen. De auto laten inspuiten bij een afdaling zou alleen als resultaat hebben dat je harder gaat, lijkt niet dat je dat wilt, dus er is verder weinig aan te doen. Of je moet de ontsteking uitschakelen, maar dan spoel je je cilinders met het rauwe mengsel en dat is ook weer niet goed voor smering en afdichting... Dit is juist en uit eindelijk kijkt de regeleenheid hiernaar. Genoeg toeren en geen stand van het gaspedaal is volgens mij geen inspuiting.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Inderdaad, remmen op de motor remt het hardst bij zoveel mogelijk toeren. Vandaar dat je in de 2 niet bij hoeft te remmen en in de 3 wel. Vanwege de compressie waar ronneke het hierboven over heeft.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
vroeger zat er een schakelaar op de gasklep (0 stand), tegenwoordig wordt dit bepaald door de gasklepstand sensor, of hoe zo'n ding ook heet. Het afrem effect komt niet van het vacuüm, maar dood eenvoudig van de compressie van het blokje (er is immers geen mengsel om te ontsteken). met benzinemotoren is het wel verstandig om op de motor af te remmen, doordat de motor draait, draait ook de oliepomp. hierdoor blijft net als bij een diesel de smering perfect. met een diesel is het afremmen alleen makkelijker, en heeft meer effect dan bij een benzine versie, door de veel hogere compressie.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Bedankt voor de reacties! Ik sluit even aan bij Murcielaygo's bijdrage: ik wil natuurlijk graag remmen op de motor, dat staat voorop. Nu lijkt het zo te gaan dat bij 'even' gas los de motor brandstof krijgt/houdt op 'stationair draaien-niveau', en bij langer (zeg 10 seconden of zoiets) wordt de toevoer helemaal afgesloten. Zodra je in het laatste geval gas geeft (of beetje bijgeeft) merk je dat er een soort 'gap' is, en dat rijdt niet zo fijn. Ik heb op dit soort (lange) hellingen beetje geëxperimenteerd: afdalen in 2 moet je af en toe beetje gas er bij doen, en hoef je niet te remmen, afdalen in 3 geeft te weinig motorrem en moet je van tijd tot tijd de voetrem gebruiken: vind ik persoonlijk niet zo fijn. (Daarvandaan de vraagstelling.)
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Volgens mij is het ook niet goed om met een benzine motor in de bergen af te remmen op de motor. Met een diesel kan dit wel.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Volgens mij is het zelfs NOG anders; er wordt gekeken of de motor genoeg toeren maakt en als dat zo is ZONDER in te spuiten wordt dat dus niet gedaan. Trap je de koppeling in dan zakken de toeren tot onder het kritische punt en wordt er weer ingespoten om de motor niet af te laten slaan. Bij remmen op de motor drijven de wielen de motor aan en is DAT hetgeen dat de motor op toeren houdt. Er gaat nog steeds lucht door de motor, omdat ook de kleppen blijven openen en sluiten. Het remmende effect kont van het vacuüm achter de gasklep. Meestal zit er ook een soort van bypass langs de klep om te zorgen dat er niets kapot gaat door het ontstaan van dat vacuüm. Stationair moet er immers ook lucht binnen komen. De auto laten inspuiten bij een afdaling zou alleen als resultaat hebben dat je harder gaat, lijkt niet dat je dat wilt, dus er is verder weinig aan te doen. Of je moet de ontsteking uitschakelen, maar dan spoel je je cilinders met het rauwe mengsel en dat is ook weer niet goed voor smering en afdichting...
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
[quote author=Michello link=topic=6489.msg139472#msg139472 date=1283203536] Als je het gaspedaal niet indrukt wordt er inderdaad geen benzine aan de motor gegeven. Dit gebeurt zowel bij een afdaling als het laten uitrijden. Als je dit wilt voorkomen moet je de koppeling ingedrukt houden. Dan draait de motor stationair. Of..... als je wilt dat de motor lekker op pakt als je gas geeft moet je in een iets lagere versnelling de berg afrijden. Een zekering doorlussen kan niet. De regeleenheid is geprogrammeerd om geen benzine te geven als er gedecelereert wordt. Inderdaad, je kunt niet wel benzine geven als je aan het uitrollen bent. Maar de regeleenheid is niet geprogrammeerd om geen benzine te geven als er gedecelereert wordt, maar, volgens mij, als er geen lucht bij komt. Je zet de gasklep dicht als je het gas loslaat, op dat moment wordt er ook geen benzine meer ingespoten. Dit omdat het zo geregeld is dat de verhouding lucht:benzine altijd ideaal is, dus geen lucht meer is ook geen benzine meer. Je zou dus kunnen proberen om met een beetje gas de auto te laten uitrollen... Maar wat bedoel je exact met 'niet lekker oppakken'? Zelf laat ik de auto veel uitrollen en heb er nog nooit last van gehad. Je moet natuurlijk niet direct volgas geven zodra je weer gas bijgeeft, dat moet ook geleidelijk gaan.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Als je het gaspedaal niet indrukt wordt er inderdaad geen benzine aan de motor gegeven. Dit gebeurt zowel bij een afdaling als het laten uitrijden. Als je dit wilt voorkomen moet je de koppeling ingedrukt houden. Dan draait de motor stationair. Of..... als je wilt dat de motor lekker op pakt als je gas geeft moet je in een iets lagere versnelling de berg afrijden. Een zekering doorlussen kan niet. De regeleenheid is geprogrammeerd om geen benzine te geven als er gedecelereert wordt.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
View Full Post