Door Gast op donderdag, 23 oktober 2008
Posted in Motor & Uitlaat
Antwoorden 37
Likes 0
Weergaven 5.6K
Stemmen 0
Beste mede-bug-users, In het "oude" motoroliën topic heb ik vernomen dat er 5W30 in de driepitter moet(meest aanbevolen). Nou heb ik natuurlijk meteen gebeld naar de toyota garage, en die vertelde me dat er 10W40 ingegaan was, vol synthetisch. Nu is mijn vraag: Loont het om er 5W30 in te doen? Wat zijn de risico's van 10W40? (op lange termijn) Alvast bedankt, Robert. PS: ik heb begrepen dat 5w30 zuiniger is en beter smeert bij lage temperaturen. Oké, moet ik dan nu 5w30 erin doen?
Ja heb er ook standaard olie in laten gooien bij mijn 1 e beurt,en denk dat het 10 w 40 is omdat als het koud is (vriest) mijn motortje de 1e paar km tokkelt. Dus als de volgende beurt komt zal ik (waarschijnlijk met bijbetaling) er 5w 30 erin laten gooien.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Even nieuw leven inblazen: Smeerolie heeft verschillende kwaliteiten. Het wordt natuurlijk ook op een bepaalde manier gemaakt. Voor de motor gaat het natuurlijk om de kwaliteit. En de kwaliteit bestaat onder andere uit: - de dikte koud en warm (10w40 is dikker dan 5w30) - de mate waarin slijtage wordt voorkomen - de mate waarin het tegen veroudering kan - de mate waarin het tegen roet kan (diesel?) - de mate waarin zuigers aankoeken - de mate waarin rubbers opzwellen Hiervoor worden tests gedaan, en er bestaan normen voor, waarbij nieuwere normen meestal strenger zijn. De meeste bekende is wel het API SL of SM merk. Op heel ouderwetse olie vind je nog 'lagere' letters. Hier refereert Totota aan, in combinatie met ILSAC. Deze normen zijn niet erg streng, naar het schijnt. Maar kennelijk is dat voldoende voor de motor. In Europa hebben we ACEA als normbasis. Deze komt in 'jaargangen' waarbij een nieuwe jaargang een betere kwaliteit is, en in soorten (A3 en A5 voor benzine) waarbij het gebruiksdoel anders is. A5 is dunner bij hoge temperatuur en snelheid en spaart dus brandstof, maar kan alleen in daarvoor geschikte motoren. Maar een A3 08 uit 2008 is een duidelijke verbetering tegen een A3 04. Maar A5 kan niet zonder meer in een motor die A3 nodig heeft. Uitleg over de ACEA: http://www.lubrizol.com/EuropeanEngineOils/A3B408.html. Op die site kan je met het "Relative performance tool" nog kijken hoe volgens hen (fabrikant van additieven) de olien zich verhouden. Mijn conclusie is dat een olie die in de motor mag qua specificatie, en waar OOK nog bijvoorbeeld mb229.5 op staat, een erg goede keus moet zijn. De ACEA is daarin minder praktisch omdat het jaartal vaak niet vermeld wordt. Peugeot en Citroen hebben eigen keurmerken. B71 en dan een getal. B71 2290 en B71 2296 zijn ook streng qua keureisen, volgens dat tool. De B71 2294 is ook goed maar heeft geen nadruk op brandstofbesparing. NIet toevallig zijn de goede olien natuurlijk synthetisch. Ik denk dat ik er tezijnertijd de Total ECS 5W30 in laat gooien door Peugeot. Dat is een B71 2296 olie (dus prima) en volgens het instructieboekje is hij toegestaan, dus geen problemen met garantie of zo. En hij staat op de lijst van standaard olien van Peugeot.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
[quote author=Murcielaygo link=topic=2790.msg49346#msg49346 date=1231963111] 5W40 en dergelijke aanduidingen slaan toch op de viscositeit (dikte) van de olie bij bepaalde temperaturen? Dat staat toch los van het feit of het minerale olie is, vol- of half-synthetisch??? je heb gelijk vooral in de motor wereld is er 10w40 en 10w60 5w40 olie die synt zijn dus gelijk kijk op het vat
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
[quote author=Murcielaygo link=topic=2790.msg49346#msg49346 date=1231963111] 5W40 en dergelijke aanduidingen slaan toch op de viscositeit (dikte) van de olie bij bepaalde temperaturen? Dat staat toch los van het feit of het minerale olie is, vol- of half-synthetisch??? Precies
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
5W40 en dergelijke aanduidingen slaan toch op de viscositeit (dikte) van de olie bij bepaalde temperaturen? Dat staat toch los van het feit of het minerale olie is, vol- of half-synthetisch???
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
[quote author=StevenQ link=topic=2790.msg49205#msg49205 date=1231847333] Op de rekening van de 1e onderhoudsbeurt van m'n Aygo staat: Olie 10W40. 5w40 is wel synt olie maar bel ff met de garage. Op zich maakt het niet zo veel uit hoor.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Op de rekening van de 1e onderhoudsbeurt van m'n Aygo staat: Olie 10W40.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Je hebt gelijk in je verhaal, alleen ga je voorbij aan het feit dat alle auto's die hier rijden standaard zijn. Dus helemaal niet buiten de specs van de fabrikant uit hoeven. En dat er veel gaat verderen. Klopt, het staat niet stil. Er moeten dingen gebeuren.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
[quote author=jeroen-sport link=topic=2790.msg48238#msg48238 date=1230983979] Dat zijn echt praktijken uit het verleden. Technieken veranderen. Motoren verbeteren. Oliën verbeteren. Je hoeft niets meer te vervangen. Je moet gewoon de sleutel omdraaien en rijden. Persoonlijk denk ik dat heren constructeurs en olie maatschappijen daar goed over nagedacht hebben, en dat ik daar met mijn mbo-4 autotechniek echt verandering in aan hoef te brengen. Ben ik helemaal mee eens op één ding na; met mijn motor die getuned is na een revisie rij ik liever eerst met inloop olie en dan met een vol synteet. Met auto's en standaard motoren kun je inderdaad beter gewoon de fabrieks specs aanhouden. Ik weet echter uit ervaring dat er de komende twee jaar veel gaat veranderen op het gebied van automotive smeer middelen op het gebied van olie en termijnen. Dit omdat de huidige milieu eisen een behoorlijke vervuiling van olie geven. Diesels bv spuiten later in omwille van het milieu wat meer roet geeft en dus de olie veel meer vervuild. Laatst nog bij een diesel na demontage van de carterplug eerst de koek lek moeten prikken om de olie eruit te krijgen. ( en netjes binnen de verversings termijn )
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
ik sluit me aan (werktuig kundige centrale.)
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Dat zijn echt praktijken uit het verleden. Technieken veranderen. Motoren verbeteren. Oliën verbeteren. Je hoeft niets meer te vervangen. Je moet gewoon de sleutel omdraaien en rijden. Persoonlijk denk ik dat heren constructeurs en olie maatschappijen daar goed over nagedacht hebben, en dat ik daar met mijn mbo-4 autotechniek echt verandering in aan hoef te brengen.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Wat zit er van fabriek dan in ? We krijgen een aygo in feb 2009 nw. Vroeger 5000 km en dan 1/2 synt dan 10000 naar volsynt
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
[quote author=bvanpelt link=topic=2790.msg48215#msg48215 date=1230938551] van half synteeh naar vol is prima maar andersom is minder Nou dat is eerder andersom een vol synteet heeft een grotere reinigende werking. Ga je dus bij motoren die wat vervuild zijn over op een vol synteet dan lost er vuil op wat eigenlijk als afdichting diende. In mijn professie al menig maal meegemaakt dat er lekkage optrad aan keerringen en ook olie verbruik ontstond door vuil wat los kwam van klepgeleiders en olieschraap veren. Mijn advies wil je vol synteet gaan rijden doe dat er pas in na de eerste verversing en hou dat dan vol. Doe het dus ook niet te vroeg omdat er anders niet genoeg ingelopen wordt, al menig maal na 30.000 km weer eens inloop olie in een motor gedaan om het olie verbruik naar beneden te krijgen. Dan laat ik de ritten met speciale brandstof (met een schuurmiddel ) nog buiten beschouwing.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
[quote author=bvanpelt link=topic=2790.msg48215#msg48215 date=1230938551] Leuk lesje olie van Gea Aygo ,klopt helemaal !maar ik lees dat je de action olie ook in je motorfiets gooit: Als je een olie met auto specs in je motorfiets gooit kan je koppeling gaat slippen . een Motorfiets heeft een namelijk een natte platen koppeling ( enkelingen daar gelaten zoals een BMW Boxer ) en OA daarvoor verkopen ze speciale motorfiets olien . ervaring spreekt hier en wat ik nog nergens gelezen heb en natuurlijk niet hard kan maken is dat ik ook zo maar aan neem dat de dealers er wel eens half synteet in gooien ipv vol synteet . en dat gaat meestal ook niet echt samen , van half synteeh naar vol is prima maar andersom is minder ik heb nog geen last klopt de zeer goede olie s zijn wel gevoelig voor deze olie bij werkingen het berwijs is dat action olie dus een iets mindere olie is
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Leuk lesje olie van Gea Aygo ,klopt helemaal !maar ik lees dat je de action olie ook in je motorfiets gooit: Als je een olie met auto specs in je motorfiets gooit kan je koppeling gaat slippen . een Motorfiets heeft een namelijk een natte platen koppeling ( enkelingen daar gelaten zoals een BMW Boxer ) en OA daarvoor verkopen ze speciale motorfiets olien . ervaring spreekt hier en wat ik nog nergens gelezen heb en natuurlijk niet hard kan maken is dat ik ook zo maar aan neem dat de dealers er wel eens half synteet in gooien ipv vol synteet . en dat gaat meestal ook niet echt samen , van half synteeh naar vol is prima maar andersom is minder
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Action forever....
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
bij mij gaat er action olie in 5w30 vol synt dat zit ook in mijn motoren en gaat jaren goed. ook hema heeft prima olie maar met een nw aygo moet ik eerst naar de garage :'( hier is een stukje over olie voor de diepgaand de materie C:-) Les je olie . Synthetische oliën Deze basisoliën zijn producten die verkregen zijn uit een chemische reactie van meerdere bestanddelen. Voor de formulering van smeermiddelen worden twee grote productfamilies gebruikt: esters synthetische koolwaterstoffen, en in het bijzonder polyalfa-olefinen die zijn vervaardigd op basis van ethyleen. Deze oliën worden verkregen door middel van complexe chemische processen en toevoegingen van additieven. Additieven die de viscositeitsindex verbeteren Doel : Het mogelijk maken dat de olie : voldoende vloeibaar is bij koude (gemakkelijke start door het vloeipunt te verlagen tot –15 tot -45°C afhankelijk van de olie) stroperig is bij warme (contact tussen bewegende delen voorkomen) Samenstelling : Aan een basisolie toegevoegde polymeren leiden tot een relatieve verhoging van de viscositeit die bij warmte groter is dan bij koude. De meest gebruikte bestanddelen komen uit de volgende chemische families: polymethacrylaat (PMA) co-polymeren van olefinen (OCP) gemengde co-polymeren (PMA-OCB) derivaten van isopreen en waterstofhoudende isopreen-styreen derivaten van waterstofhoudende styreen-butadieen Antislijtage-additieven Doel : De antislijtagewerking die een smeermiddel heeft op de gesmeerde onderdelen verbeteren. Werking : Deze additieven vormen een beschermende film door direct of via hun reactieproducten met metalen oppervlakken te reageren. Samenstelling : De grote familie antislijtage-additieven is die van de zink-alkyl-dithiofosfaten en talrijke fosforhoudende derivaten. Antioxidatie-additieven Doel : Oxidatie van het smeermiddel tegen gaan of in elk geval vertragen. De tijd tussen olieverversingen verlengen door een betere weerstand tegen hoge temperaturen. Samenstelling : Dithiofosfaten die gebruikt worden tegen slijtage zijn ook uitstekende antioxidanten. Andere chemische families, zoals gesubstitueerde fenolen en aromatische aminen, worden aanvullend gebruikt. Detergerende additieven Doel: De vorming van afzettingen of lak op de warmste motoronderdelen zoals de zuigerveer voorkomen. Werking: Bestanddelen met een detergerende werking, met name binnen de motor, waar zij voorkomen dat koolstofverbrandingsresten of geoxideerde bestanddelen afzettingen of gom vormen op metalen oppervlakken. Samenstelling: Metaalzout van calcium of magnesium, behorende tot de volgende hoofdfamilies: alkylarylsulfonaat, alkylfenolaat, alkylsalicylaat Basiciteitsadditieven Doel: Zure verbrandingsresten van de brandstof neutraliseren, met name in dieselmotoren. Werking: Het in het smeermiddel aanwezige additief neutraliseert zure resten zodra deze worden gevormd. Deze eigenschappen worden ook geleverd door specifieke detergerende additieven. Samenstelling: Fenolen, sulfonaten en salicylaten zijn van nature basisch en neutraliserend. Deze neutraliserende werking kan echter worden versterkt door toevoeging van basische zouten (carbonaten of hydroxiden) tijdens de productie. Dispergerende additieven Doel: Alle vast vuildeeltjes (onverbrande resten, gom, sludge, roet, diesel, door de detergenten gereinigde afzettingen) die worden gevormd bij een draaiende motor zwevend houden. Werking: Bestanddelen voorkomen dat vaste resten opeenhopen en beperken zo het risico van afzettingen (sludge) in de koude delen van de motor (carter). Samenstelling: Over het algemeen polaire bestanddelen van de familie van alkenylsuccinnimiden, barnsteenesters of hun derivaten, en basen uit de Mannich-groep. Anticorrosie-additieven Doel: De aantasting van ferrometalen als gevolg van de gezamenlijke werking van water, zuurstof uit de lucht, en bepaalde bij de verbranding gevormde oxiden, voorkomen. Werking: De vorming van een beschermende film of passivering van het te beschermen oppervlak. Samenstelling: Voornamelijk alkali- of aardalkalisulfonaten, neutraal of basisch (Na, Mg, Ca-zouten), zuren of vette aminen, akehylsuccinimide zuren en hun derivaten. Antivriesadditieven Doel: Ervoor zorgen dat het smeermiddel goed vloeibaar blijft bij lage temperaturen (van –15 tot -45°C). Werking: Heeft invloed op de snelheid en het proces van kristallisatie van de paraffinen in de minerale oliën. Samenstelling: Producten van het type polymethacrylaat, maleaat-styreencopolymeren, naftaleenparaffines, en polyesters van het type vinylacetaat-fumaraat Antischuimadditieven Oorzaak : Het schuimen van olie kan veroorzaakt worden door: de aanwezigheid van andere additieven. Detergerende additieven werken in de olie als zeep in water: zij reinigen de motor maar hebben de neiging te schuimen. het ontwerp van het smeercircuit, dat turbulenties in de smeermiddelstroom teweegbrengt om de vermenging van lucht en olie te vergemakkelijken, waardoor bellen ontstaan. Doel : Het doel van deze additieven is de verspreiding van een grote hoeveelheid lucht in de olie tegen te gaan. Composition : Zeer kleine hoeveelheden van ofwel siliconenoliën, ofwel alkylacrylaten in de olie. Additieven voor extreme druk Doel: Wrijvingskoppels reduceren en bijgevolg energie besparen. Oppervlakken die zwaar belast worden beschermen. Werking: Geven het smeermiddel specifieke glij-eigenschappen, in het bijzonder voor onderdelen die zijn uitgerust met drijfwerk of wrijvingspakkingen die werken in de olie (blokkerende assen, handmatig bediende of automatische versnellingsbakken, “natte” remmen, enz.). Samenstelling: Er lopen talrijke onderzoeken op dit terrein. De meest bekende families zijn organometaalderivaten van molybdeen en bepaalde bestanddelen afgeleid van vet zuur, fosforzwavelmoleculen, boraten, enz. Enige basiskennis van scheikunde is wel vereist Groeten uit meeden.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
voor onze eigen auto haal ik altijd olie van de halfords het huismerk is van castrol en is dezelfde als hun eigen fles maar dan wat goekoper maar dezelfde kwaliteit
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Olie is voor veroudering afhankelijk van twee hoofd punten het aantal starts en DAARBIJ; De doorwarm temperatuur olie begint pas vocht uit te dampen boven de 70 graden dus haalt ie dat niet dat vervuild je olie. Twee hoge belasting; rij je veel hard gaat je olie ook harder achteruit. Bij Peugeot is hoge belasting veel stads ritten en veel hoge snelheids kilometers en dat scheelt bv bij een nieuwe HDI 10.000 km in de service interval. Verder zijn voor olieën de specificatie's ( van de toevoegingen ) veel meer van belang dan het verschil tussen een 5W en een 10W. Verkeerde olie in een motor bijvoorbeeld met hydraulische klepstoters is pas echt zelfmoord.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
bij mij komt er 5w30 in maar 10w40 zal zeker geen risico inhouden voor de motor zolang je maar op tijd ververst , uitstellen van die termijn is het enigste risico op beschadiging of verstopping
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
View Full Post