Door Gast op donderdag, 16 mei 2013
Antwoorden 6
Likes 0
Weergaven 1.4K
Stemmen 0
heb het grote lichten topic doorgebladerd maar kon niet de info vinden die ik zocht. ik heb de volgende lampen vervangen voor leds: voor: stadslampjes achter: kentekenplaatverlichting derde remlicht achterlichten/remlichten knipperlichten dim- en knipperlicht voor en mistachterlicht en achteruitrijlicht zijn normaal. dit heeft het volgende resultaat als m'n motor draait: als ik m'n rempedaal indruk gaat m'n dashboardverlichting branden (inclusief gevarendriehoek) en m'n remlichten. mijn philips DRL (gekoppeld aan stadslicht + draad ) gaat uit. als ik m'n rempedaal weer loslaat gaat m'n dashboardverlichting (en remlichten) weer uit en m'n philipd DRL's gaan weer branden. ongetwijfeld is't probleem ontstaan na het plaatsen van de leds maar dan probeer ik de begrijpen hoe m'n rempedaal in verband staat met m'n dashboard- en gevarendriehoek licht en DRL's. als ik stadslicht / dimlicht aanzet is er geen probleem. DRL van philips staan dan uit en als ik rem blijft alles binnen aan. ben van plan stap voor stap verlichting terug te draaien, beginnend met stadslichtjes voor...mischien met geluk dat ik dan weer normaal met m'n verlichting 'uit' kan rondrijden en DRL aan.... maar dan nog snap ik niet hoe alles met elkaar in verband staat. iemand hier ervaring mee of weet iemand het hoe en waarom?
BAY15D is juist voor de achter/remlichten. Ik vind het vreemd dat met het wisselen van lampjes VOOR een probleem dat gerelateerd is aan verlichting ACHTER opgelost is. Maar goed, je kunt ook eens geluk hebben... Weerstanden plaats je er overigens niet "tussen", maar "bij", dus parrallel aan de fitting.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
hoi! thx voor het mee-denken allemaal. vandaag getest en de 'gewone' stadslampjes voor weer teruggezet, die ledjes eruit.... gek genoeg, probleem verholpen. geen idee van het hoe en het waarom. murci, lampjes die ik heb gebruikt (na raadplegen van't lampjestopic): t10's voor de kentekenplaat- en 3rde remlicht (en stadslicht voor, maar die heb ik er dus uitgehaald weer). BAY15D fitting voor de achter(rem)lichten BA15S voor de knipperlichten achter die t10 ledjes hebben + en - polen, doen het niet als ze verkeerd om zitten. als ik ze dan omdraai branden ze wel. sneller knipperende knipperlichten is niet verholpen maar stoor ik me niet zo aan. zou er nog een weerstandje kunnen tussenplaatsen.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Heb je bij de achter/remlichten wel de juiste lampjes gebruikt? En zitten deze wel juist in de fittingen? Het lijkt mij dat er nu spanning van de remlichten terugkoppelt naar je achterlichten en dat daardoor achterlicht, kentekenverlichting, dashboardverlichting en je stadslicht aan gaan. En stadslicht aan = DRL uit... Zoiets ontstaat ook vaak als men een lampje met enkele pool plaatst in een "dubbele" fitting...
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Ja, je geeft toch aan dat je de achterknipperlichten naar led hebt veranderd? En qua probleem: als je de verlichting aanzet, is er dus niks aan de hand. Is je verlichting uit, en de drl aan, krijg je de problemen? Dan vraag ik me af of het probleem niet bij de aansluiting van de drl zit ipv de leds. De leds hebben namelijk geen verandering van signaal verzorgt, alleen maar een verandering in lichtbron en hoeveelheid mAh (led ipv halogeen). De drl-aansluiting wel.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
[quote author=**** link=topic=12663.msg257705#msg257705 date=1368727316] Knipperlichten achter kan je niet vervangen voor led zonder een weerstand te gebruiken omdat de boel anders op hol slaat. je bedoelt dat ze sneller gaan knipperen? ik dacht dat dat het enige was als je led's als knipperlicht gebruikt?
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Knipperlichten achter kan je niet vervangen voor led zonder een weerstand te gebruiken omdat de boel anders op hol slaat.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
View Full Post